10 semne că ești bookaholic

Bookholicii…acei oameni pe care și sfârșitul lumii îi prinde cu o carte în mână, eventual și cu o cană de ceai. Te-ai întrebat vreodată dacă faci parte din această „comunitate” a obsedaților de lectură? Fie că răspunsul este afirmativ sau nu, mai bine citești articolul pentru a îți da seama.

1. Când vine ziua unui prieten primul lucru care îți trece prin cap este sa îi iei o carte.

Fie că acel om e pasionat de citit sau nu, tu trebuie musai sa îi iei o carte. De multe ori această dorință e ușor de explicat: folosești faptul că trebuie să iei un cadou drept scuză pentru a petrece ore în șir prin librării fără să te simți vinovat. Și, ghici ce, după ce consideri că ai stat destul și pleci cu un teanc mare de cărți pe care ți le doreai atât de mult încât nu puteai să le lași singurele, pe rafturi, parcă ai uitat ceva. Abia după ce ajungi acasă îți dai seama că ai uitat să iei o carte pentru cui trebuia să îi faci cadou. Hai recunoaște, ți s-a întâmplat. 🙂

Ori asta, ori ești genul de persoană care niciodată nu rămâne fără inspirație când face drept cadou cărți.

2. Librăriile, librăriile și iar librăriile.

Probabil pentru un om care nu e obsedat de cărți, titlul pare destul de ridicol și ales fără inspirație. Însă, pentru un bookaholic, acest cuvânt definește totul.

Librăria, locul unde simți că prinzi putere, unde te poți relaxa și te simți în largul tău. Cel mai frumos loc din lume. De ce? Să zicem că te duci în Canada, păi doar într-o țară te duci. Dar librăria te transportă în atâtea locuri deodata, unde mașina cu care călătorești este imaginația și nu degeaba se zice că ai atâtea vieți câte cărți ai citit.

Mai departe vreau să povestesc puțin desprea reacția unui bookaholic care dă „întâmplător” (deși nu foarte, probabil ai o listă cu toate librăriile tale din oraș) de o librărie. Fie că ești la mall, fie că ești pe o stradă și vezi o vitrină plină cu cărți. Timpul parcă încetinește, îți holbezi ochii, simțurile tale se însutesc și străpungi ca o rază laser toată vitrina în căutarea unor titluri interesante pe care nu le ai. Apoi, fără nicio jena și complet absorbit de peisaj, te oprești în mijlocul drumului ca o statuie.Sfârșit. 🙂

3. „Parcă nu i-am zis și ăluia de cartea x.”

Oricare bookaholic simte nevoia să își bombardeze prietenii cu informații despre cartea care i-a plăcut și să o aducă mereu în discuție, până îi face pe toți cei apropiați să o citească. Unii bookaholici vor atât de mult sa îi facă și pe alții să citească cărțile lor preferate, încât ajung să își deschidă un canal de booktube sau un blog dedicat cărților. 🙂 A da, în cazul în care porți o discuție cu un obsedat de cărți, vezi că fie că discuția este despre cărți sau nu, el tot o sa săvârșească prin a vorbi despre o carte care i-a placut și o să o țină una și bună.

4. Cel mai frumos miros din lume.

Nu, nu este vorba despre o lumânare, ci despre mirosul cernelii. Bookaholicii obișnuiască să miroasă cărțile pe care le cumpără, asta e clar. Eu una ador mirosul cărților: un miros proaspăt, îmbietor, mirosul aventurii în care urmează să te scufunzi imediat ce te apuci de lecturare.

5.Suferi înzecit față de un cititor normal pentru personajele care mor.

Tu ești acolo, în mijlocul acțiunii, trăiești întâmplările. Odată cu fiecare pagină dată, simți că te scufunzi mai mult în acțiune și începi să prețuiești personajele ca pe niște prieteni dragi. Simți ce se întâmplă în carte, și atât suferința cât și fericirea sunt înzecite. Când moare un personaj pe care l-ai iubit te apucă amărăciunea, iar când îți iei rămas bun, când aventura ta ia sfârșit știi că niciodată nu avea sa mai fie la fel, că ceva în tine s-a schimbat. (da, încă mai știu sentimentul pe care l-am avut după ce am terminat Harry Potter). Iar cartea citită (daca ți-a plăcut) își face un loc special în inima ta și o să îți aduci mereu aminte cu plăcere, dar și tristețe de ea.

6. Te abții să nu comentezi la un film.

Numai reamintesc că un bookaholic adevărat preferă mereu cartea înaintea filmului, asta e literă de lege. Însă, acest titlu se referă la momentul când după ce citești o carte ești curios să vezi și filmul și te abții cu greu să nu comentezi cât s-a pierdut din farmecul cărții, cât de ipocrit este. Dar cel mai enervant e că celorlalți pare să le placă filmul acela și în acel moment îți vine să plângi de frustrare când te gândești că nu poate să transmită nicio emoție, că e doar o simplă rulare de imagini.

7. O rutină mereu urmată.

Oricât de ocupat ai fi, tot urmezi această rutină. În ce constă rutina? Hai că știi dacă ești bookaholic. Dacă însă nu te-ai prins, îți explic eu cum stă treaba.. Intr-o zi cu soare sau fără (pentru cititori nu prea contează că dacă nu e vreme frumoasă de citit se afundă în paginile unei cărți) aceștia iau toate site-urile cu cărți la rând și văd ce mai e nou, dacă e vreo reducere etc. etc. Cam așa e și cu blogurile de cărți.

8. Pui mult suflet în recomandări.

Nu contează cine îți cere o recomandare, că e un prieten super apropiat, că e un om cu care ai vorbit doar odată tot aia e. Chestia e că nu îi trântești un titlu și la revedere. Analizezi foarte repede cam toate cărțile care au un loc special în inima ta. Iar săracul om care se aștepta sa îi zici un titlu și gata e supus unui interogatoriu din care sigur se alege măcar cu vreo 5 titluri.

9. Ai o tragere de inima când cineva îți cere în împrumut o carte.

Nu e din zgârcenie, ci pur și simplu te gândești că acel om nu va avea la fel de multă grijă de aceea carte și că poate chiar o va deteriora. Plus ca îți e foarte greu să te desparți de o carte, mai ales dacă ai prețuit-o, și vei petrece clipe întregi gândindu-te la unde zace aruncată.

10. Cu ce zice bookaholicul din tine că ar trebui completată lista?

Aici mi-ar plăcea să îmi lași în secțiunea de comentarii al zecelea semn.

Dacă te regăsești măcar în câteva din situații verdictul e dat.”Dependența de cărți se tratează cu cărți.”, așadar știi ce ai de făcut. 🙂

Cam aceasta a fost postarea și mi-ar face mare plăcere ca în bara de comentarii să scrieți în ce situații v-ați regăsit voi dintre acestea.  Înainte să închei această postare, vreau să vă anunț că am făcut un cont de Instagram al blogului. Acolo postez poze cu cărți, citate și altele. În cazul în care sunteți interesați, puteți să îmi dați follow acolo. (@bibliotecafermecata)

Dacă v-a plăcut această postare nu uitați să vă abonați la Newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și până data viitoare vă urez lectură plăcută!

movie Brimstone 2017 download

8 Comments

 1. MissKawaii

  ianuarie 23, 2017 at 5:46 pm

  Un al zecelea semn că eşti bookaholic, ar fi atunci când stai liniştit în pat şi îţi vine în gând o carte. Sau în momentul în care citeşti, în mintea ta se desfăşoară sceneta acelei cărţi.

 2. iuliooo

  ianuarie 23, 2017 at 5:54 pm

  Un semn e ca esti bookalcoolic e ca atunci cand mananci pizza ai un conflict interior daca sa citesti cartea ta preferata cu riscul de a o muradari sau sa astepti sa termini pizza si sa citesti cartea fara nici un risc.

  1. Teodora

   ianuarie 23, 2017 at 6:43 pm

   Ha, ha! 🙂 Btw se scrie bookaholic.

 3. Iuliana

  ianuarie 24, 2017 at 6:08 pm

  Un al zecela semn, ar fi că atunci cand iți place atat de mult un paragraf din cartea pe care o citesti , îl recitesti si recitesti , din nou si din nou.

  1. Teodora

   ianuarie 24, 2017 at 8:59 pm

   Drăguț semnul și bine ai venit pe blog! 🙂 Mi s-a întâmplat și mie să mă opresc la un pasaj și să îl tot recitesc.

   1. iuliooo

    februarie 9, 2017 at 7:11 pm

    un pasaj despre mn

Leave a Reply