Recenzie „O sută de nume” de Cecelia Ahern


Carte publicată în 2016 de editura ALLFA (imprint al editurii All)

Categorii: Carte generală, Beletristică, Serie de autor Cecelia Ahern

Format: 13 X 20

Tip copertă: Tare

Număr pagini: 420

ISBN: 978-606-8578-89-8

*Mulțumesc editurii All pentru exemplarul oferit. Vă invit pe site-ul acestora pentru a descoperi o gamă cât mai variată de cărți.

Despre autoare:

Cecelia Ahern este o autoare irlandeză care a reușit să facă din fiecare roman pe care l-a scris un bestseller internațional. Romanul ei de debut, P.S. Te iubesc (P.S. I love you, 2004; ALLFA, 2005), a fost tradus în 47 de țări și ecranizat, devenind instantaneu un succes internațional.

Următoarele romane s-au bucurat de aceeași primire din partea cititorilor, fiind traduse pe toate continentele și vândute în peste 16.000.000 de exemplare.

„Eu cred în magia cărților. Cred că, în anumite momente ale vieții, suntem atrași în mod deosebit de anumite cărți când ne plimbam fără țintă pe culoarele unei librării, fără să avem vreo idee despre ceea ce vrem să citim, și, dintr-o dată, găsim cea mai frumoasă carte, cea mai bună și cea mai potrivită, privindu-ne drept în față. Cărțile au puterea de-ași găsi drumul în viața noastră.”

– Cecelia Ahern

Descriere:

Kitty este o jurnalistă care a dat de necaz. După ce și-a petrecut ultimii ani vânând subiecte savuroase, fără să țină cont de consecințe, se trezește în mijlocul unui mare scandal. Cariera ei este în pragul dezastrului, iar relațiile personale sunt testate până la limită.

Când prietena ei, Constance, cea care a îndrumat-o în carieră, zace pe patul de moarte, Kitty o întreabă care este povestea pe care și-a dorit mereu să o scrie. Răspunsul se regăsește într-o singură foaie de hârtie, o listă cu o sută de nume, fără alte note sau explicații. Era deja prea târziu să îi mai ceară lămuriri lui Constance. Kitty se hotărăste să rezolve acest mister și să își reclădească drumul în carieră, dar și încrederea în propriile forțe. Își asumă atunci misiunea aproape imposibilă de a scrie un articol, în mai puțin de două săptămâni, pornind de la misterioasa listă cu o sută de nume.

Ajutată de Steve, un prieten din facultate, şi de Bob, soţul lui Constance, Kitty porneşte într-o cursă nebună, încercând să afle ce îi leagă pe cei o sută de oameni. Cunoscându-i, descoperindu-le poveștile, Kitty începe să compună din bucăți un portret incredibil al vieții lui Constance și ajunge să își înțeleagă propria viață.

Cu umor si sensibilitate, Cecelia Ahern isi surprinde din nou cititorii, tinandu-i cu rasuflarea taiata pana la ultima pagina.

Recenzie:

Este prima carte pe care am citit-o de la autoare, așadar nu știam la ce să mă aștept, însă pot spune că am fost plăcut surprinsă și captată de la început până la sfârșit de lejeritatea cu care scrie aceasta.

Ahern introduce cititorii în lumea unei tinere jurnaliste, Kitty, ce comite o mare greșeală, iar acum este nevoită să suporte consecințele. Un singur lucru o poate salva de la pierderea carierei: scrierea unui articol bazat pe o listă cu o sută de nume. Așadar, Kitty are mai puțin de două săptămâni pentru a îi cunoaște și pentru a afla ce îi leagă pe acei oameni.

Cartea este scrisă într-un ritm alert și nu m-am plictisit deloc citind-o, întrucât mereu voiam să știu ce se va întâmpla mai departe sau cum va reuși Kitty într-un timp atât de scurt să cunoască și să scrie despre 100 de persoane.

Pe parcursul cărții am făcut cunoștință cu o mulțime de personaje, fiecare având o poveste aparte conturată de autoare până în cel mai mic detaliu și presărată cu mister din care consider că avem ce învăța.

Un alt lucru care m-a impresionat este maturizarea lui Kitty pe parcursul cărții. La început aceasta căuta articole din ce în ce mai savuroase și scandaloase, indiferent de consecințe,  dar apoi și-a dat seama că nu doar despre asta e vorba și că nu poate să își bată pur și simplu joc de viețile unor oameni pentru a ajunge tot mai sus.

Deși finalul poate părea ușor banal, mie îmi place direcția în care se îndreaptă povestea pe ultima sută de metri și cred că autoarea a reușit să transmită ce și-a propus, la final personajele găsindu-și în sfârșit împăcarea.

Per total, recomand cu căldură această carte, fiind o lectură palpitantă, învăluită de magie, dar în același timp și o lecție de viață.

„Dacă vrei să găsești adevărul, nu e nevoie să treci totul prin foc și sabie pentru a da la iveală o minciună, nici sa faci ceva revoluționar – e suficient să intri în miezul unui lucru real.”

„Fiecare persoană obișnuită are o poveste neobișnuită.”

Cartea poate fi comandată de aici.

Voi ați citit cartea? Dacă nu, aveți de gând?

Sper că recenzia v-a trezit interesul și țin să le mulțumesc încă o dată celor de All pentru că mi-au oferit șansa de a citi această carte minunată.

Leave a Reply