Recenzie „Numarul Fiarei” de Sergiu Somesan

Categorii: Science-Fiction, SF / Fantasy

Tip copertă: broșată

Număr pagini: 102

ISBN: 973-645-065-1

Despre autor:

 

 

 

 

Sergiu Someșan s-a născut pe 8 decembrie 1954 în orașul Reghin, Județul Mureș, România.

A urmat școala primară în Teaca, județul Bistrița-Năsăud și în Codlea, județul Brașov. Liceul l-a început în Codlea și l-a terminat la Petroșani, unde a urmat trei ani cursurile Institutului de Mine din Petroșani.

Între 1972 si 1990 a ocupat mai multe funcții, în cele mai diverse domenii: – topograf la Mina Dalja în Petroșani , merceolog, tehnician, armurier, electronist, instructor la un club de radioamantori, profesor suplinitor ( limba și literatura Română), director la Casa de Cultură a Sindicatelor din Codlea. Sergiu Someșan afirmă despre această perioadă a vieții sale ca fiind foarte importantă în formarea sa ca scriitor și că în proza sa se regăsește experiență acumulata în acești ani “de căutare”.

Din 1990 până în anul 2000 a ocupat mai multe funcții în administrația publică locală, în cadrul Primăriei Municipiului Codlea.

Descriere:

„… și chiar în aceeași clipă mi-am dat seama. Deși era întuneric, iar apele râului erau întunecate, am văzut clar cum urcau înapoi spre munți. L-am prins înspăimântată de braț. 

– Ce se întâmplă? De când curge așa?

În loc să-mi răspundă, îmi arată în jur:

– Privește!

Acum știam la ce să mă aștept, așa că am văzut: un om a trecut pe lângă noi grăbit, mergând cu spatele, i-a urmat un autobuz, apoi am văzut cum fulgii se ridică din noroiul de jos și cu un zbor elegant se înalță spre cer.

M-am înfiorat și Virgil m-a strâns în brațe. A privit și el in jur, apoi a șoptit:

-„Și Dumnezeu a alungat pe Virgil și pe Ana din Eden și i-a trimis înapoi spre Timpul din care au venit, pentru că au folosit cu nechibzuință Numărul Fiarei.” Cred că așa va începe noua Geneză a lumii căreia tocmai i-ai dat naștere.

Am pornit îmbrățișați spre casă, în timp ce soarele, apus cu numai o oră în urma, se pregătea să răsară peste noua noastră lume.”

Recenzie:

Odată cu „Numărul Fiarei” m-am aventurat și eu în lumea SF-ului, un gen pe care dintr-un motiv sau altul îl tot evitam.

Cartea cuprinde 7 povestiri intitulate: Numărul fiarei; Oul; Ultimul visător; Întâlnire cu Isabel; Oviraptorul; Poarta transcendentală; Apă vie, apă moartă, ce prezintă diferite moduri prin care lumea pe care o știm noi poate lua sfârșit, necunoscutul făcându-și simțită prezența. Oare cum pot influența un cerșetor, un ou, un număr tastat la calculator și mulți alții decursul firesc al lucrurilor?

„-Am plecat! Dacă vrei să ne vedem este destul să…

Am crezut o clipă că va spune, la fel ca toată lumea, ~ să dai un telefon ~ , dar el arătă spre micul calculator de birou și continuă: ~… să faci un mic calcul!”

Opera lui Someșan m-a surprins prin creativitatea povestirilor, acestea reușind chiar să mă intrige mai mult decât cărți cu 300-400 de pagini. Povestirile sunt bine documentate, astfel că pe parcursul cărții am întâmpinat multe informații interesante.

Cartea se citește relativ repede, autorul adoptând un stil aparte și plăcut, care m-a făcut să îi ador scrierile încă de pe la început, devorându-le una după alta.

„Cu tot respectul, domnule ministru, dar parcă nu îmi vine să cred…

Ministrul oftă greu:

-Drept să îți spun, parcă nici mie, dar îți dai seama ce frumos ar trebui să fie.. Să vezi până departe, să poți să calci peste tot fără să îți fie frică să pășești în neant… – rămase cu ochii goi privind surâzător undeva în întuneric.”

A fost un deliciu să mă pierd printre paginile cărții, să fac cunoștință cu personajele și să iau parte la acțiune. Mi-aș fi dorit ca povestioarele să fie ceva mai lungi și deși au fost bine finisate și gândite, de fiecare dată când ieșeam din ele rămâneam cu un gust amar, parcă îmi luam adio de la niște dragi prieteni pe care nu am apucat să îi cunosc atât de bine.

Una peste alta, „Numărul Fiarei” este o carte minunată pe care vă las pe voi să o descoperiți pe îndetele. Autori precum Sergiu Someșan merită mai promovați și mai apreciați, deoarece chiar au un cuvânt de spus în literatura română. Deși este prima carte citită de la el, abia aștept să mă cufund și în altele și să mă las purtată spre noi destinații.

Cartea poate fi achiziționată de aici.

Mulțumesc mult autorului pentru exemplarul oferit. Acesta are și un blog, pe care vă invit cu drag să îl vizitați.

Voi ati citit cartea? Daca nu, aveti de gand?

Leave a Reply