Recenzie „Hobbitul”

hobbitul_1_fullsize

Pentru ca iarna se apropie cu pasi repezi, m-am gandit ca astazi sa recenzez o carte pe care sa o savurati sub o plapuma calduroasa si cu o cana buna de ceai.  Este vorba despre cartea „Hobbitul” de J.R.R. Tolkien,  aparuta la editura Rao, avand 313 de pagini traduse de Irina si Ion Horea.

Descriere:

„Aceasta este povestea despre cum un Baggins a avut o aventura si s-a trezit ca face si zice lucruri cu totul si cu totul neasteptate… 

Smuls din viata lui extrem de confortabila si lipsita de ambitii pe care o ducea in vizuina lui din Comitat de vrajitorul Gandalf si de gnomi galagiosi, hobbitul Bilbo Baggins se trezeste amestecat intr-o aventura primejdioasa, plina de incercari, batalii si drame pe parcursul carora da dovada de o ingeniozitate care il surprinde chiar si pe el.

Un roman incitant care incepe povestea hobbitilor continuata de acum in celebra trilogie a lui J.R.R.Tolkien, Stapanul Inelelor.”

Recenzie: 

Hobbitul este o carte minunata de aventura pe care chiar merita sa o cititi. Mi-a incalzit nespus sufletul si impreuna cu Bilbo am trait clipe de neuitat in care m-am atasat de acele locuri presarate cu gnomi, elfi, hobbiti etc. si mai ales de personaje. Tolkien a reusit sa creeze o lume foarte complexa cu o istorie aparte, finisata pana in cel mai mic detaliu. De la inceputul pana la sfarsitul cartii am fost fermecata de talentul autorului si de intorsaturile neasteptate de situatie pe care le lua cartea.

Daca la inceput cartea dadea a basm, ei bine pe parcurs am descoperit ca este mult mai mult decat atat.

In carte au fost strecurate mici poeme care aveau rolul de a te introduce in istoria hobbitilor, pe langa ca acestia erau mari amatori de muzica.

Nu am absolut nimic de reprosat si cu siguranta este una din cele mai bune carti pe care le-am citit. Persoanjele au evoluat pe parcursul actiunii si s-au maturizat, iar sfarsitul nu a fost previzibil si nici chiar happy end, deoarece pe parcursul calatoriei hobbitului acestia au avut atat pierderi, cat si castiguri, astfel aflandu-se intr-un continuu echilibru.

Mai multe despre carte nu o sa va zic deoarece este cu totul si cu totul deosebita, merita din plin sa va apucati de ea si sper ca v-am convins in aceste cateva randuri.

Citate:

„Noptile erau si mai cumplite. Se facea intuneric-smoala – nu intunericul ala smoala pe care-l stiti Domniile Voastre, ci smoala-smoala, atat de smoala, incat nu puteai sa vezi nimic. La un moment dat, Bilbo si-a fluturat mana prin fata nasului, dar pur și simplu n-a vazut-o.”

„- Cred si eu… prin partile astea de lume! Noi, cei de-aici, suntem mai simpli de felul nostru si asezati, nu ne trage ata spre aventuri. Astea-s treburi nesuferite, iti dau batai de cap si-s tare neplacute! Pierzi cina din pricina lor!”

” Nu-i trecea prin minte ce-ar fi putut face si nu se putea gandi nici la ce se intamplase; sau de ce fusese lasat in urma, goblinii nu pusesera laba pe el; si nici de ce il durea capul atat de rau. Adevarul e ca zacuse mult timp nemiscat, nevazut si fara sa stie de sine, intr-un ungher intunecat.”

Poze: 

 Rating: 5+/5

Sper ca v-a placut recenzia si nu uitati sa imi ziceti in comentarii daca ati citit cartea si cum vi s-a parut. Pana data viitoare va urez lectura placuta!

2 Comments

  1. iuliooo

    ianuarie 9, 2017 at 12:59 pm

    Am citit cartea si mi s-a parut foarte interesanta.

Leave a Reply