Recenzie „Eroul Pierdut” de Rick Riordan


Carte publicată în mai 2017 de editura Arthur (colecția Excalibur)

Categorii: carte copii, ficțiune, mitologie

Format: 145×210

Tip copertă: hardcover

Număr pagini: 584

ISBN: 978-606-788-164-6

Despre autor:

Rick Riordan s-a născut pe 5 iunie 1964 în San Antonio, Texas. A predat timp de cincisprezece ani limba engleză și științele sociale în diverse școli din Statele Unite, însă i-a fost destul de ușor să renunțe la cariera de profesor după ce a cunoscut succesul editorial de factură polițistă, dar mai ales cu seria pentru copii Percy Jackson și Olimpienii, apărută deja la Editura Arthur. Ceea ce a început cu o simplă poveste inspirată din mitologie, spusă copiilor săi înainte de culcare, a devenit în câțiva ani o adevărată „modă” culturală, numai în librăriile americane fiind disponibile de-a lungul timpului peste treizeci și cinci de milioane de exemplare din seriile Percy Jackson, Cronicile familiei Kane, Eroii Olimpului și Magnus Chase și zeii din Asgard. Până în prezent, Rick Riordan a ocupat deja locul întâi pe lista New York Times a celor mai bine vânduți autori, iar traduceri din cărțile sale au apărut în peste treizeci de țări.

Descriere:

Jason, Piper și Leo nu sunt niște adolescenți obișnuiți. Jason nu-și amintește nimic din trecutul lui, Piper intră în tot felul de încurcături numai ca să-i atragă atenția tatălui ei, iar Leo ascunde un secret înspăimântător. Cu toții sunt colegi la Școala din Sălbăticie, un loc pentru copiii cu probleme. Și un lucru e limpede ca lumina zilei: necazurile se țin scai de ei, mai ales după ce descoperă că sunt odraslele unora dintre cei mai puternici zei.

Annabeth, centaurul Chiron și multe alte îndrăgite personaje din bine-cunoscuta serie Percy Jackson și Olimpienii își dau întâlnire cu noi eroi din celebra Tabără a semizeilor și pornesc în cea mai primejdioasă misiune în care s-au aventurat semizeii din toate timpurile.

„Fanii lui Rick Riordan nu vor fi dezamăgiți: intriga este mai strălucită ca niciodată, iar povestea plină de suspans și curaj debordează de umor.”      Publishers Weekly

Recenzie: 

După o lungă așteptare, m-am cufundat în sfârșit în lecturarea primului volum din seria „Eroii Olimpului”, ce ne propune noi aventuri la care iau parte mult îndrăgiții semizei din „Percy Jackson și Olimpienii” (serie pe care vă recomand să o citiți mai întâi, puteți achiziționa primul volum de aici), dar și personaje noi.

Cum Rick Riordan este unul dintre autorii mei preferați, mă așteptam la încă o serie de excepție și nu am fost absolut deloc dezamăgită, ba chiar cred că această serie va deveni ușor, ușor preferata mea de la el.

„Eroul Pierdut” îi are în prim plan pe trei adolescenți: Jason, Piper și Leo care descoperă că sunt semizei (fii ai zeilor). Cartea începe în momentul în care Jason se trezește într-un autocar plin cu copii gălăgioși, fără să știe de ce se află acolo, dar și fără să își amintească trecutul lui. Ba chiar mai ciudat este că toți par să îl cunoască, inclusiv Piper și Leo, care pretind că el studiază de un semestru la Școala din Sălbăticie și că sunt foarte apropiați.

„-Ea ne-a ales, a spus Jason. Pe toți trei. Suntem primii dintre cei șapte care trebuie să se întâlnească pentru această profeție. Această misiune e începutul a ceva mult mai important.”

Mai târziu, cei trei află că Jason nu a studiat de fapt acolo, ci *ceața este cea care le-a format amintiri false lui Piper și lui Leo, dar și celorlalți colegi. După o întâmplare mai puțin fericită, protagoniștii ajung în tabăra semizeilor, locul pentru cei ca ei. Acolo le este încredințată și o misiune ce se învârte în jurul unei profeții stranii, pe care vă las pe voi să o descoperiți. De unde vine Jason? De ce nu își amintește nimic? Este oare o amenințare pentru semizei? Vor reuși cei trei să ducă misiunea la capăt sau vor eșua lamentabil?

*Ceața este ca un văl care separă lumea muritorilor de lumea magică. Mintea muritorilor nu poate procesa lucruri ciudate ca zeii și monștrii, așa că ceața modifică realitatea, făcându-i să vadă lucrurile într-un fel pe care îl pot înțelege. De asemenea, ceața îi poate afecta în unele cazuri și pe semizei, insuflându-le amintiri false.

Mi-a lipsit atât de mult Tabăra Semizeilor, încât a fost o plăcere să mă reîntorc prin intermediul acestei cărți acolo, să revăd cabanele și personajele seriei precedente (într-o formulă mai mult sau mai puțin completă 🙁 ). Am realizat cât de mult înseamnă pentru mine și cât mi-a lipsit acest univers adus la viață de Rick Riordan.

„-Poate că e invers, a sugerat Jason. Poate că oamenii cu talente speciale apar cand se întâmplă lucruri rele pentru că atunci e cea mai mare nevoie de ei.”

„Eroii Olimpului” este una dintre cele mai palpitante cărți citite de mine. Mister, acțiune, magie și suspans la tot pasul. Nici nu mi-am dat seama când au zburat cele 584 de pagini, citeam capitol după capitol, din ce în ce mai intrigată de direcția în care se îndreaptă acțiunea. În timpul lecturării mi-am pus atâtea și atâtea întrebări, începeam să văd legături, iar ultimele câteva pagini m-au lăsat mască, parcă totul se completa ca într-un mare puzzle, cu fiecare pagină citită descoperind locul unei piese.

Un mare plus al cărții este stilul lui Riordan: ușor și plăcut. Ba te face să râzi în hohote, ba să dai în plâns, nici nu mai știi ce să crezi. Deși este deja a 10-a carte citită de mine de la acest autor, nu m-am plictisit deloc, mereu reușește să mă surprindă cu ceva nou, poate și de aceea îi ador scrierile atât de mult.

Mi-a plăcut că nu mi s-a dat pe tavă povestea de viață a protagoniștilor, ci am descoperit-o pe parcurs. Am fost purtată prin temerile și slăbiciunile lor, lucru ce i-a făcut să pară mai bine conturați și mai reali. Am putut să empatizez cu aceștia și să le înțeleg alegerile.

„Piper nu se simțise niciodată mai neajutorată. Acum înțelegea cu adevărat ce era vrăjitoria. Își închipuise mereu că magia însemna baghete și mingi de foc, dar era ceva mult mai rău. Medeea nu se baza doar pe otrăvuri și poțiuni. Arma ei cea mai puternică era propria voce.”

Pe de o parte o avem pe Piper, o fată al cărei tată este un mare actor la Hollywood. Pentru a îi atrage atenția, Piper „fură” anumite lucruri și se bagă în belele din ce în ce mai mari. Aceasta se maturizează pe parcursul cărții și devine mult mai înțeleaptă, emanând putere și frumusețe, întocmai ca mama ei, Afrodita.

„Leo știa că în curând avea să își împlinească destinul; dar călătoria fusese la fel de frustrantă ca muntele acesta nenorocit. De fiecare dată când credea că ajunge pe culme, aceasta se dovedea doar o altă creastă după care apărea una și mai mare.”

Apoi îl avem pe Leo, un personaj care deși la prima vedere pare foarte încrezător și glumeț, de când a murit mama lui într-un accident, vrea mereu să fugă, parcă nicăieri nu e locul lui. M-au amuzat la culme unele replici de-ale lui și mă bucur că odată cu sosirea în tabără și cu plecarea în misiune simte că are un rost.

„Marile victorii implică mari riscuri, a recunoscut ea. Dacă dai greș, va fi o vărsare de sânge cum nu s-a mai văzut. Semizeii se vor distruge unii pe ceilalți. Uriașii vor cuceri Olimpul. (…) Va fi sfârșitul tuturor.”

Despre trecutul lui Jason nu vreau să vă dau detalii, însă ca personaj mi-a plăcut destul de mult. La început era cam nesigur, dar cu timpul a văzut că ceilalți se bazează pe el și și-a asumat rolul de lider. Eram la fel de frustrată în legătură cu amintirile lui și încercam să aflu ce s-a întâmplat cu adevărat.

Pe lângă aceste personaje principale mai avem de a face cu semizei din „Percy Jackson și olimpienii”, uriași, spirite ale furtunii, zei și multe alte creaturi mitologice.

Este o carte minunată pe care după ce am terminat-o am rămas câteva minute bune cu ea în mână, gândindu-mă la cât de bine a putut acest autor să pună la punct fiecare detaliu. Abia aștept să citesc și celelalte volume, nu mai am răbdare să aflu cum va continua acțiunea. V-o recomand cu căldură, merită din plin!

Cartea poate fi achiziționată de aici.

Le mulțumesc mult celor de la Cartepedia că mi-au oferit șansa să citesc acest roman. Pe site-ul acestora puteți găsi o sumedenie de cărți la prețuri reduse, așadar nu ezitați să treceți și pe acolo.

Voi ați citit cartea? Dacă nu, aveți de gând?

4 Comments

  1. Ioana

    decembrie 8, 2017 at 10:10 pm

    Cand se traduc celelalte volume?

Leave a Reply