Recenzie „Amintiri din viitor” de Andreea Russo

Produs publicat în 2015 de BESTSELLER

Categoria: Literatură contemporană

Format: 130 X 200

Tip copertă: Broșată

Nr. pagini: 184

ISBN: 978-9975-3093-5-6

*mulțumesc editurii Bestseller pentru exemplarul oferit înspre recenzare

Despre autoare:

Andreea Russo este autoarea generației sale. Își scrie cărțile la calculator și la telefonul mobil. Comunică pe Facebook cu cititorii săi pentru a afla părerea și așteptările lor. Lucrează cu pasiune asupra visului de a deveni într-o bună zi laureată a Premiului Nobel pentru Literatură. Debutează cu trilogia „Amintiri din viitor”.

Descriere:

Cum e să trăiești cu amintiri din viitor? Cum e să știi ce va fi mâine? Într-o viață în care viitorul și trecutul își schimbă locurile, rămâne doar prezentul. Dar cum să iei o decizie în prezent atunci când îți cunoști viitorul?

La 7 ani, vrea să afle prin ce se deosebește de toți ceilalți. La 12 ani, învață cum să fie ca ceilalți. La 17 ani, se îndrăgostește de Amelia. La 22, o întâlnește. La 27, se află într-un avion care urmează să se prăbușească.

Numele lui este Mir.

Dacă citești aceste rânduri, deja faci parte din viitorul lui.

Recenzie:

„Secvențele din viitor îl înnebuneau, el neînțelegând de ce în oglindă arăta ca copil, iar în amintiri se vedea un bărbat matur.”

Opera Andreei Russo îl are în prim plan pe Mir, un copil cât se poate de neobișnuit. Încă de la o vârstă fragedă acesta putea prezice lucrurile ce urmează să se întâmple cu o exactitate înfiorătoare. În timp ce unii încearcă să fie deosebiți, băiatul se luptă să fie normal, lucru ce nu prea îi reușește din cauza blestemului care i-a fost încredințat la naștere. Dacă unii  au coșmaruri din cauza trecutului, Mir are din cauza viitorului, trezindu-se în fiecare zi cu broboane de sudoare pentru ce se va întâmpla.

Astfel, cartea îi urmărește evoluția, de la copilărie până la evenimentul tragic care îl așteaptă la 27 de ani. Chiar dacă își face prieteni și se îndrăgostește, Mir se supune întocmai sorții, fără să încerce să schimbe ceva. Pe scurt, trăiește pentru viitor.

„Cum e să trăiești cu amintiri din viitor? Cum e să știi ce va fi mâine? Într-o viață în care viitorul și trecutul îşi schimbă locurile, rămâne doar prezentul. Dar cum să iei o decizie în prezent atunci când îți cunoști viitorul?”

„Amintiri din viitor” este o carte minunată ce mi-a ajuns la suflet și și-a făcut un loc acolo, chiar în inima mea. Opera Andreei Russo m-a impresionat prin simplitatea sa și mi-a transmis niște emoții sau trăiri atât de profunde care m-au făcut să îmi schimb viziunea asupra lumii. Cartea este plină de citate minunate la care am contemplat mult și cu siguranță le voi reciti in zilele in care sunt supărată sau când nu mă simt prea motivată.

Deși am citit destul de multe cărți la viața mea, puține sunt cele care m-au prins și m-au ținut în priză, iar chiar mai puține sunt cele care m-au marcat, însă „Amintiri din viitor” face parte din ambele categorii. După lecturarea cărții am rămas cu un gust amar, dar m-am simțit mai bogata în interior, iar parcă expresia „Cine are carte are parte” a căpătat un sens bine definit înăuntrul meu.

„Am învățat să prețuiesc prezentul, unicul moment în care suntem în stare să ținem sub control propriul destin.”

Cartea are un mesaj puternic, anume că trebuie sa trăim în prezent (și să prețuim fiecare clipă), nu în trecut sau în viitor și că dacă vrem cu adevărat ceva trebuie să luptăm, nu să ne supunem ca apoi să ne lăsăm bătuți, exact lucrul pe care l-a făcut Mir.

Vă anunț de pe acum că nu este o lectură veselă sau cu happy-end, însă este hrană pentru suflet. Încă nu pot accepta că Mir a ales ca viața lui să decurgă întocmai cum a prezis, fără să se împotrivească, dar cred că autoarea a vrut să evidențieze și faptul că multe lucruri ni se întâmplă doar pentru că nu avem speranța că le putem îndrepta.

„Învață-te să vezi lumea din jur, căci doar așa vei reuși să înțelegi cum arată viața. Oamenii sunt într-atât de egoiști, încât se privesc doar pe ei.”

Stilul autoarei îmi aduce aminte puțin de al lui Eric-Emmanuel Schmitt, însă dacă ar fi să aleg dintre „Amintiri din viitor” și „Oscar și tanti roz” aș alege-o pe prima, deși ambele sunt superbe și te ating până unde te poate atinge o carte, mi se pare mai originală și chiar mai sensibila, adoptând un stil simplu, însă înțesat cu mesaje și citate superbe, pe când ce te emoționează la cartea lui Schmitt este mai degrabă acțiunea.

„Amintiri din viitor” este clar un must read, o carte ce poate bate și unele opere foarte apreciate ale clasicilor cunoscuți. Trebuie citită de la mic la mare, însă nu chiar de copiii foarte mici deoarece nu știu în ce măsură ar înțelege-o sau ar aprecia-o.

„-Acolo, sus, în vârful muntelui e mai rece. Dacă vrei să ajungi în vârf, niciodată nu aștepta că cineva îți va întinde mâna, mai curând vei fi împins înapoi.

-Dar de ce?

-În vârf e puțin spațiu. Nimeni nu vrea să-și cedeze locul și să cadă.”

Acțiunea mi-ar fi plăcut să fie poate puțin mai dezvoltată, însă îmi dau seama că dacă ar fi fost așa poate nu aș mai fi apreciat atât de mult opera și poate că nu ar mai fi ieșit în evidență atât de bine contrastul dintre simplitate și puterea cuvintelor.

Vă recomand din tot sufletul această carte superbă și emoționantă, merită fiecare bănuț și chiar dacă nu sunt Mir, ce pot spune sigur este că autoarea își va construi  un viitor frumos ca scriitoare, iar editura Bestseller va avea un cuvânt de spus pe piața românească (sau moldovenească), întrucât a ales să publice niște cărți așa, ca pentru suflet. Abia aștept să citesc și volumul 2 întrucât sunt extrem de curioasă de ce se va întâmpla mai departe și vreau să mă las din nou purtată de acțiune.

Cartea poate fi comandată de aici.

Voi ați citit cartea? Dacă nu, aveți de gând?

Sper că v-a  trezit interesul recenzia și țin să le mulțumesc încă o dată celor de la Bestseller pentru că mi-au oferit șansa de a citi această carte.

2 Comments

 1. Mara

  aprilie 18, 2017 at 4:50 pm

  Foarte interesantă recenzia, mi-ai trezit curiozitatea asupra acestei cărți. Îmi place mult modul în care ai prezentat-o și abia aștept să o achiziționez și eu.

  1. bibliotecafermecata

   aprilie 18, 2017 at 6:36 pm

   Mă bucur că ți-a plăcut recenzia, este într-adevăr o carte care merită. Abia aștept să îmi zici cum ți s-a părut după ce o citești! <3

Leave a Reply